Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Medisinsk informasjon

LYSBEHANDLING

UVB TL01 BEHANDLING PASIENTINFORMASJON

 

Hva er TL01 behandling?

TL01 er en medisinsk lysbehandling forordnet av hudlege.
I vanlige solstråler finnes ultrafiolett (UV) lys, både UVA og UVB.

UVB TL01 er et smalspektret UV lys (311 – 313 nm).
TL01 brukes ved psoriasis, eksem, kløe og mange andre hudlidelser.

Hvordan utføres behandlingen?

Belysningen i lyskabinen varer fra sekunder til noen minutter. Dosen og behandlingstiden avgjøres av hudtypen din, og av hudsykdommen.
Vanligvis gis 3 behandlinger jevnt fordelt gjennom uken i ca. 6-8 uker. (men dette kan varieres)
Regelmessig oppmøte gir beste resultater, da styrken økes litt hver gang. Uregelmessig oppmøte fører ofte til behandlingssvikt.

Hvordan virker behandlingen?

Vi vet at lysbehandling reduserer betennelsesfremmende celler i huden, reduserer celledelingen og har en immundempende virkning. Dette gjør at det virker godt på flere hudsykdommer, i tillegg til å ha en kløedempende effekt. Lysbehandling gir økt pigmentering og fortykkelse av hornhuden.

Ved psoriasis er behandlingen optimal når belysningen gir lett rødme i utslettet noen timer etter behandlingen.

Har behandlingen bivirkninger?

Under og like etter behandlingen kan svie, stikking eller brenning i huden forekomme. Dette er ikke farlig. Ved litt rødme kan man smøre med fuktighetskrem. Ved kraftig rødme og svie bør vi kontaktes. Forbrenning kan en sjelden gang forekomme og bør behandles.

Langvarig lysbehandling over tid kan gi økt risiko for å utvikle hudkreft. Behandlingsanbefalinger gitt av hudlege bør derfor følges.

 

STANDARD RUTINER VED LYSBEHANDLING:

 

 

ISOTRETINOIN

Isotretionin er en A-vitaminsyre som brukes til å behandle alvorlige former for kviser, eller ved risiko for varig arrdannelse hvor annen behandling ikke har gitt bedring. Det brukes også til å behandle Rosacea, hvis ikke kremer har god nok effekt, for å unngå å bruke for mye tetrasykliner (antibiotika). Andre behandlingsindikasjoner kan være folikulitt (hårsekkbetennelse), som ikke har respondert på annen behandling.

 

Hvordan virker Isotretionin?

Det reduserer talgkjertelproduksjonen, bremser oppdeling av hudceller ved hudens porer, og har en betennelsesdempende effekt rundt hudkjertler. Effekten inntrer ofte først etter 4-6 uker, hos noen kan det ta lenger tid. Noen kan få en forbigående forverrelse de første 2-3ukene, spesielt de som har mye og dyp akne.

 

Hvordan brukes Isotretionin?

Doseringen avhenger av type og grad av akne, samt risiko for mulige bivirkninger. Vanlig dosering er 20-40 mg daglig i 6-8 måneder. Dette kan variere ut fra vekt og aknehistorikk, noen kan ha høyere doser, andre lavere. Det anbefales å ta kapslene en gang daglig sammen med middagsmåltidet, da tas Isotretionin bedre opp i kroppen. Ved rosacea og folikulitt brukes oftere lavere dosering og kortere behandlingsvarighet.

 

Graviditet og amming

Isotretinoin er meget fosterskadelig og det er derfor strengt nødvendig med sikker prevensjon for kvinner 4 uker før, under og minst 1 måned etter avsluttet behandling. Ved mistanke om graviditet må behandling avsluttes umiddelbart og lege kontaktes. Derfor må kvinner i fruktbar alder som bruker denne medisinen ta månedlige blodprøver som inkluderer svangerskapstest (hcg).

Isotretionin påvirker ikke befruktningsevnen hos verken menn eller kvinner.

 

Bivirkninger av Isotretionin

Milde bivirkninger er hyppigst, som tørr hud og slimhinner. Noen kan utvikle lett grad av eksem på hender og armer, og tørre øyne. Økt lysfølsomhet fører til lettere solforbrenning, slik at man må beskytte seg bedre i solen. Noen kan få smerter i muskler og ledd, spesielt de som trener mye, dette er ufarlig, men man må kanskje trene litt «lettere», eller med en alternativ treningsform. Dersom man får veldig vondt i en bestemt muskelgruppe er det viktig å ta kontakt, da må man ta en ekstra blodprøve og måle et enzym som musklene slipper ut: CK (Kreatininkinase). Lett forhøyelse av kolesterol, lever- og nyreverdier kan forekomme. Dette er som regel forbigående og forsvinner etter at behandlingen er stoppet. Det er rapportert om depresjon under behandling, men ikke påvist noen sikker sammenheng i større studier. Si likevel ifra til legen ved slike symptomer. Motsatt er det også vist at folk som har mye synlig akne, spesielt i ansiktet, kan få depresjonsplager. Pasienter som er allergiske mot peanøtter eller soyaolje kan ved sjeldne tilfeller være overfølsomme mot Isotretinoin, opplys alltid legen om dette. Symptomer kan være åndenød eller kløe, behandlingen skal da stoppes.

Bivirkninger øker som regel ved økt dosering ved Isotretionin, derfor blir behandlingen ofte tilpasset individuelt.

 

Behandling av bivirkninger

Tørre lepper: leppepomade, det anbefales ofte en «balm» med høyt fettinnhold, f.eks Cicaplast, Carmex, 8Hour lip balm

Tørr hud: fuktighetskrem, men som ikke tetter porer, den bør være en tilpasset aknehud, men fri for «syrer» f.eks Effaclar-H, eller Avene Clenance

Tørre øyne: kunstig tårevæske fra apoteket.

Ledd- og muskelsmerter: Paracetamol/Ibux/Voltaren, e.l.

Unngå sterk sol: Øk tildekking og økt bruk av solkremer med solfiltre over 30-50, men tilpasset aknehud: f.eks Anthelios Ultralight cream SPF50, Sun face fluid SPF50 ,Cliniderm, Oil control SPF50, Eucerin.

 

Isotretionin og andre medikamenter

Man skal ikke ta Isotretinoin ved samtidig bruk av tetracycliner, vitamin A tabletter, eller kremer. Vær forsiktig med huden under behandling, huden er mer skjør, og mange kan oppleve at sårtilhelingen tar lengre tid. Ingen voksing, peeling eller laserbehandling. Man kan ikke gi blod under og fire uker etter Isotretinoin-behandling. Det anbefales ikke å ta tran, pga. det fører til økt A-vitamin inntak.

 

Oppfølgning av behandlingen

Kvinner i fruktbar alder må ta graviditetstest før, månedlig, underveis og 5 uker etter behandling er avsluttet. Vanlige blodprøver tas hos alle før behandling og underveis etter behov. Du må også inn til kontroll hos lege. For kvinner kan resepten kun utstedes til 1 måneds forbruk, og den har kun gyldighet i 7 dager etter utstedelse. Som kvinne må du derfor huske å ta blodprøve ca. 1 uke før du er tom for tabletter, for å få fornyet resept.