Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Fotodynamisk terapi - PDT

Behandlingen brukes mot solskadet hud som aktiniske keratoser, og overfladiske typer av basalcellekreft. Den består av en kombinasjon av krem og rødt lys, som selektivt fjerner hud med celleforandringer og solskade. Behandlingen gir både et godt medisinsk og kosmetisk resultat.

Under behandlingen skraper vi først lett på huden din. Etterpå smøres hudområdene som skal behandles inn med en krem, som vi taper over, for at kremen skal trenge godt inn i huden. Etter 3 timer må du komme tilbake til klinikken for å bli belyst med en lampe med rødt lys, som tar ca. 8 minutter per behandlingsområde.

Under belysning kan noen oppleve en sviende eller brennende følelse. De fleste synes det går veldig fint. Det som lindrer mest er å spraye behandlingsområdet med kaldt vann. Ubehaget vil avta når lampen slås av. Personale er til stede med deg under hele behandlingen. Avhengig av hva som behandles gis det av og til lokalbedøvelse.

 

Hvordan kan jeg forberede meg?

 

De fleste drar hjem før de kommer tilbake for belysning, hvis ikke du har lang reisevei. Det er mulig å sitte på venterommet på klinikken, ellers er Kilden kjøpesenter med kafe rett i nabobygget.

 

Skal jeg gjøre noe i etterkant av behandlingen hjemme?

Etter belysning blir huden rød og kan føles øm og sår. Dette gjelder særlig det første døgnet. Det kan også oppstå hevelse i huden der du er blitt behandlet. Etter 2-4 dager danner det seg ofte sår med skorper. Vi anbefaler at du bruker minst mulig plaster slik at sårene får lufttørke. Du kan dusje som vanlig, og vaske ansiktet som vanlig. (Det er bare en fordel å skylle bort skorper). De fleste hudforandringene vil være borte etter 1-2 uker. Cicaplast fra La Roche Posay kan smøres på hudområdene fra første dag, det kan både lindre og bedre sårtilhelingen.

 

Forbehandling av huden uken før Fotodynamisk terapi (PDT)

Det anbefales smøring med Locobase Renew uken før PDT timen din.

Locobase Renew inneholder melkesyre som løser opp hard hud på en skånsom måte.

Den vil hjelpe til med å fjerne fortykket, flassende hud, og gjøre behandlingen din mer effektiv og vellykket.

Locobase Renew bør smøres på alle områder som skal behandles med PDT.

Start smøringen 7 dager før planlagt PDT, og smør 1 gang daglig i 5 dager på rad.

Avslutt smøringen 2 dager før du skal møte til timen for å få behandling hos oss. 

Hvis huden blir rød og sår av smøringen avslutter du tidligere.

Locobase Renew kan kjøpes reseptfritt på apotek. Vær oppmerksom på at det finnes flere typer Locobase. Det må være Renew, som har lilla farge på pakningen.

Tips: Hvis det er noe krem til overs virker den også effektivt til å fjerne hard hud ellers på kroppen, f.eks. under føttene.

Lykke til med forberedelsene!